Kuikkauksia – hipaisuja teksteistä 

Vaarallinen juhannus

Tove Jansson Vaarallinen juhannus (1957)
Suomennos Laila Järvinen. WSOY.

Tartuin Tove Janssonin kirjaan ties kuinka monetta kertaa. Vaikka kirja on sivumäärällisesti pieni, kirjan sisältö on vastavuoroisesti suuri. Olen lukenut kaikki Janssonin Muumikirjat lapsilleni moneen kertaan. Päähenkilöiden lisäksi monet sivuhenkilöt ja tapahtumat innostavat lukemaan niitä uudelleen. Vaarallisessa juhannuksessa juonnekäänteitä on runsaasti, siksi otin teoksen uudelleen tarkasteluun. Teksti on kuvailevasti ja tuoreesti kirjoitettua, joten minulle, jolle pitkän lukeminen tuottaa ongelmia, tämä teksti on helposti luettavaa.

Muumilaakson taivas on tummentunut, on kuuma ja nokea leijuu ilmassa. Läheinen tulivuori merellä on heräämässä. Arkisia askareita tehdään huolen saattelemana. Muumilaaksoon vyöryy valtava hyökyaalto, joka ampaisee mukaansa kaiken irtonaisen. Myös Muumit joutuvat lähtemään kotitalostaan, mukanaan kaikkea tarpeellista. Muumit muuttavat ohi lipuvaan teatteriin, josta kukaan ei ymmärrä mitään. Teatterin lavasteet, pukuhuoneet ja esiintymislava saavat kirjan sankarit toisensa jälkeen kummastuneiksi. Monien vaiheiden kautta, Muumiperhe ystävineen tutustuu teatterirotta Emmaan. Emma pitää teatterista huolta ja huolenpito johtaa myös siihen, että Muumipeikko ja Niiskuneiti ajautuvat erilleen muusta perheestä. Samoin myös pikku Myy. Heidän selviytyminen takaisin teatteriin on seikkailu, jonka aikana vietetään myös vaarallista juhannusta. Samaan aikaan Muumipeikon paras ystävä viettää juhannusta lähistöllä hieman erilaisissa tunnelmissa. Nuuskamuikkunen vihaa kieltoja ja näin ollen hän suunnistaa juhannusyönä puistoon repimään kieltotauluja kumoon. Hänen mukaansa tarttuu 10 orpolasta, joiden kanssa hän joutuu muuntautumaan erakosta isäpuoleksi.  Muumipappa kirjoittaa teatterissa näytelmän, jotta kadonneet lapset saataisiin takaisin. Kirja huipentuu näytelmän ensi-iltaan, lapsien paluuseen ja karkumatkaan takaisin Muumilaakson.

Tove Jansson on mestarillinen kuvaaja. Muumilaakson asukkaat ovat yhtä hyvin mielikuvitusolentoja, muumeja ja vilijonkkia, kuin olemassa olevia eläimiä, kuten hiiriä tai siilejä. Nämä kaikki elävät harmoniassa keskenään. Kirjan pienet yksityiskohdat antavat elävyyttä tekstiin ja juoni on monihaarainen. Janssonin Muumikirjoja pidetään lastenkirjoina mutta yhtä hyvin kirjoja voivat lukea aikuiset. Hahmojen toimet kuvastavat ihmisten tekemisiä. Oivallisesti Jansson on sisällyttänyt kirjaansa ihmismielen käänteitä ja muutoksia. Muumilaakson asukkaista löytyy joukko erilaisia persoonallisuuksia ja niiden keskinäisiä välejä Jansson tutkailee ja tulkitsee hienosti. Suosittelen kaikille niille Janssonin kirjaa, jotka haluavat lukea kevyesti, samalla saaden pintaa syvällisempiä lukukokemuksia.

Laura Tuononen

Jamilahti

Uudistuneet sisällöt, ammattitaitoiset opettajat ja tekemisen meininkiä. Kaikki edellytykset viettää ainutlaatuinen vuosi ja omaksua tulevaisuuden tietotaitoa.

Tutustu tarjontaamme ja laita hakemus, kutsumme sinut haastatteluun

Toimisto

Jamilahden kansanopisto
Tikkupolku 1, 49460 Hamina
0400 318 456
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jamilahti muualla verkossa

Toukokuun 25. päivästä alkaen henkilötietojen käsittelyä ohjaa koko EU-aluetta koskeva yleinen tietosuoja-asetus. Siksi haluamme muistuttaa asiakkaitamme tietojen turvallisen ja luotettavan käsittelyn merkityksestä. Lue Tietosuojaseloste