Kuikkauksia – hipaisuja teksteistä 

Housuihin kuulumatonta

Vladimir Majakovski Pilvi housuissa (1915)
Suomennos Arvo Turtiainen 1984. Tammi.

Ajatustanne – joka
aivojenne pehmenneillä pieluksilla
rasvaisena lakeijana haaveksivaa,
sydämeni riekaleilla verisillä
ärsytän, ja röyhkeästi sitä ivaan.


Alkaessaan käsitellä Majakovskin Pilvi housuissa -runoelmaa kohtaa heti ongelman. Minkälaisilla silkkihansikkailla työhön olisi tartuttava? Onhan edessä vahvan klassikkoaseman saavuttanut teos. Tätä miettiessä tuntee yhtäkkiä selässään kovan läimähdyksen: Terässormikkain säettä päin!

On toinenkin tapa kuvata runoilijan olemusta.

Menet ullakolle ja löydät lelulaatikon, jossa on kädessään lippua pitävä vieterinukke. Vedät koneiston käyntiin ja asetat nuken lattialle. Pöly lehahtaa ja surina täyttää koko tilan. Siinä meillä Majakovski!

Majakovskin kohdalla mikään ei tunnu liialliselta. Sanat vyöryvät eteen ja taakse, porautuvat maahan, sukeltavat vesiin ja sinkoutuvat taivaalle. Kaikki kuitenkin pysyy kasassa ei taikaiskusta vaan taidolla.

Runoelma sensuroitiin heti ilmestyttyään 1915 vallankumouksen alla. Nyt sadan vuoden jälkeen lukija voi suhtautua siihen kunnioituksella; tälläistä jälkeä syntyi lahjakkaalta ja energiseltä ihmiseltä historian murrosvaiheessa.

Jos tällainen lahjakkuus aiheuttaa yliannostuksen, kannattaa perehtyä runoilijan 'Kuinka säkeitä valmistetaan' -esseeseen. Se on selkeä ja ajaton kuvaus kirjoittamisesta, taidetta sekin.


Heikki Pennanen

Jamilahti

Uudistuneet sisällöt, ammattitaitoiset opettajat ja tekemisen meininkiä. Kaikki edellytykset viettää ainutlaatuinen vuosi ja omaksua tulevaisuuden tietotaitoa.

Tutustu tarjontaamme ja laita hakemus, kutsumme sinut haastatteluun

Toimisto

Jamilahden kansanopisto
Tikkupolku 1, 49460 Hamina
0400 318 456
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jamilahti muualla verkossa

Toukokuun 25. päivästä alkaen henkilötietojen käsittelyä ohjaa koko EU-aluetta koskeva yleinen tietosuoja-asetus. Siksi haluamme muistuttaa asiakkaitamme tietojen turvallisen ja luotettavan käsittelyn merkityksestä. Lue Tietosuojaseloste