Blogi 

Työnteossa parasta on kaikki

Jamilahden autismikirjon 1 – 2-vuotisen erityislinjan keskeisiä tavoitteita on muun muassa erilaisiin työ- ja toimintaympäristöihin tutustuminen. Erityislinjan vastaava opettaja Sari Vierikon mukaan tämän syksyinen työssäoppimisympäristö valikoitui oppilaiden toiveen mukaan kiinteistönhoitoalalle ja nimenomaan ulkotöihin. Vaikka Jamilahden kartanon omalla piha-alueellakin riittäisi töitä, niin ulkopuoliset työmaat ovat tervetulleita. Työssäoppimisrupeaman Ristiniemen hautausmaalla mahdollisti opettajan kekseliäisyys ja Haminan seurakunnan avoin asenne.

Ohjausta ja onnistumisen tunteita

Aamu alkaa tarvittavien työkalujen ja tarvikkeiden noudolla varastolta sekä seurakunnan työnjohtajan ohjeistuksella ja työkohteen määrittämisellä. Tänään jatketaan pensaitten leikkaamista ja haravointia. Ohjauksen tulee olla jatkuvaa ja selkeää, niinpä Sari-opettaja osallistuu työntekoon mallintamalla jokaisen työvaiheen. – Kivaa on, vakuuttavat ryhmäläiset ja alkavat luetella tutuiksi tulleita työtehtäviä: hiekkakäytävien haravointi, kärryjen työntäminen ja lapiomiehen hommat. Jännittävintä on ollut kuormalavalle kippaaminen, hauskinta myyrien myllerrysten tasoittelu. Erityiskiinnostuksen kohteena ovat erilaiset työkoneet, joihin on ollut jopa mahdollisuus päästä kyytiin!

Ryhmäläisistä näkee, että muutama viikko työssäoppimista on jo takanapäin; työkaluotteet ovat hallussa ja työskentely sujuu ripeästi. – Työn tulee olla vaihtelevaa ja liikkuvaa, kuvailee Sari. – Työkohdetta vaihdetaan keskittymisen ja jaksamisen mukaan. Ohjeiden kuuntelemisen tärkeyttä painotetaan ja työnjälkeä myös arvioidaan. – Kun työn jälki on näkyvää, on helppo kokea onnistumisen tunnetta.

Vuorovaikutustaitoja tarvitaan

Paitsi varsinaista työntekoa, niin työssäoppimisjaksoissa harjoitellaan muutakin, kuten sosiaalisia taitoja: kun hautausmaalle poikkeaa vieraita, niin heitä muistetaan tervehtiä ja ehkäpä vaihdetaan kuulumisiakin hetken. Myös ryhmän keskinäistä vuorovaikutusta harjoitetaan, jotta työnjako sujuu keskustellen ja sovussa.

Seurakunnan edustaja käy kiittämässä ryhmäläisiä hyvin tehdystä työstä ja työympäristöä huomioivasta hyvästä käytöksestä. Hän kysyy mikä on ollut työssäoppimisessa parasta. – Parasta on ollut kaikki, toteaa työniloa nauttiva ryhmä.

Teksti: Pia Puheloinen

Jamilahti

Uudistuneet sisällöt, ammattitaitoiset opettajat ja tekemisen meininkiä. Kaikki edellytykset viettää ainutlaatuinen vuosi ja omaksua tulevaisuuden tietotaitoa.

Tutustu tarjontaamme ja laita hakemus, kutsumme sinut haastatteluun

Toimisto

Jamilahden kansanopisto
Tikkupolku 1, 49460 Hamina
0400 318 456
toimisto(at)jamilahti.fi

Jamilahti muualla verkossa

Toukokuun 25. päivästä alkaen henkilötietojen käsittelyä ohjaa koko EU-aluetta koskeva yleinen tietosuoja-asetus. Siksi haluamme muistuttaa asiakkaitamme tietojen turvallisen ja luotettavan käsittelyn merkityksestä. Lue Tietosuojaseloste