Blogi 

Kaksi kotimaata

Kolmekymmentä vuotta sitten rantautui Haminan satamaan hollantilainen laiva ja sen mukana merimies-Jurjen, joka sillä reissulla rakastui nuoreen haminalaiseen neitoon – ja loppu onkin historiaa. Neitonen seurasi merimiestä Hollantiin, heille syntyi kolme tytärtä, meri vaihtui kotisatamaan ja merimiehen työ prosessioperaattoriksi lääketuotannon pariin.

Kymmenien Hollannissa vietettyjen vuosien jälkeen vaimo tahtoi takaisin Suomeen ja nyt oli Jurjenin vuoro seurata. Kolmen Suomessa eletyn vuoden jälkeen elämä on löytänyt sopivan uomansa uudessa kotimaassa. – Omakotitalo, piha ja puutarha on sellaista ekstraelämänlaatua, johon Hollannissa ei olisi ollut mahdollisuutta, kuvailee Jurjen ja kieltää ikävöivänsä Hollantiin, mutta myöntää, ettei koe itseään suomalaiseksikaan.
– Minulla on kaksi kotimaata, hän pohtii. – Sekin on rikkaus.

Kielitaito kotouttaa

Kun vaimo lähtee aamuisin töihin, suuntaa Jurjen Jamilahden kansanopistoon suomenkielenkurssille. Menossa on perustason jälkeinen keskitason kurssi. – En puhu suomea vielä niin hyvin kuin haluaisin, Jurjen pahoittelee, mutta kuulijan korva kertoo, että paljon on jo opittukin. Jurjen toteaa realistisesti, että kuusikymppisen on haasteellista työllistyä, mutta suomenkielentaito tukee yhteiskunnallista toimijuutta ja sosiaalista elämää. – Viihdyn ihmisten seurassa ja haluan puhua heidän kanssaan nimenomaan suomea, sanoo englanninkieltäkin taitava mies.

Suomea Jurjen pitää erittäin hyvänä maana. Hän arvostaa luontoa ja jopa lumentäyteistä talvea. – Lumityöt ovat ilmaista urheilua, hän nauraa, mutta tarkentaa, että vaikka talvi on kaunis, niin se on kyllä pitkäkin. Suomalaisia hän pitää rauhallisina ja rehellisinä, suomalaista yhteiskuntaa hyvin järjestäytyneenä. Hänen mukaansa suomalaisessa liikenteessäkään ei näy aggressiivisuutta. – Hollanti on kymmenen kertaa pienempi maa, mutta siellä asuu 17 miljoona ihmistä, Jurjen päivittelee vertaillessaan Suomea ja Hollantia. – Minä pidän siitä, ettei Suomessa ole ahdasta, että kaikille riittää tilaa ja omaa rauhaa.
Sen verran suomalainen hän jo on.

Teksti: Pia Puheloinen

Jamilahti

Uudistuneet sisällöt, ammattitaitoiset opettajat ja tekemisen meininkiä. Kaikki edellytykset viettää ainutlaatuinen vuosi ja omaksua tulevaisuuden tietotaitoa.

Tutustu tarjontaamme ja laita hakemus, kutsumme sinut haastatteluun

Toimisto

Jamilahden kansanopisto
Tikkupolku 1, 49460 Hamina
0400 318 456
toimisto(at)jamilahti.fi

Jamilahti muualla verkossa

Toukokuun 25. päivästä alkaen henkilötietojen käsittelyä ohjaa koko EU-aluetta koskeva yleinen tietosuoja-asetus. Siksi haluamme muistuttaa asiakkaitamme tietojen turvallisen ja luotettavan käsittelyn merkityksestä. Lue Tietosuojaseloste