Blogi 

Koulutus on silta yli synkän virran

Nuoren tulevaisuus ei ole tähtiin kirjoitettu, eikä kiveen hakattu – välttämättä. Jos vaikka vaatimaton kotitausta pudotteleekin nuoren mielestä kiviä elämänpolun varrelle toteutumattomien harrastusten, saamatta jääneiden merkkivaatteiden ja halvimman älypuhelimen muodossa, niin Suomessa koulutus tarjoaa mahdollisuuden nostaa omaa sosioekonomista asemaa - kiitos hyvinvointivaltion tarjoaman ilmaisen koulutuksen.

Pelkkä kouluttautumismahdollisuus ei kuitenkaan riitä, sillä tutkimusten mukaan köyhyys ja syrjäytyminen periytyy. Se ei kuitenkaan periydy geeneissä, vaan kyse on ns. sosiaalisesta perimästä; asenteista ja arvoista. Siten vanhempien valmentava ja ohjaava rooli korostuu, sillä kognitiivisten valmiuksien lisäksi kannustava ilmapiiri ja koulutuksen arvostus parantaa nuoren koulumenestystä.

Pääsääntöisesti, paremmin koulutetut sijoittuvat paremmin työelämään ja saavat parempaa palkkaa. He myös pitävät parempaa huolta itsestään. Ja vaikka harrastukset, merkkivaatteet ja älypuhelin menettäisivätkin merkitystään ajan kuluessa, niin sosioekonomisilla tekijöillä on silti johdonmukainen ja selvä yhteys elämänkestävään hyvinvointiin.

Teksti: Pia Puheloinen

Jamilahti

Uudistuneet sisällöt, ammattitaitoiset opettajat ja tekemisen meininkiä. Kaikki edellytykset viettää ainutlaatuinen vuosi ja omaksua tulevaisuuden tietotaitoa.

Tutustu tarjontaamme ja laita hakemus, kutsumme sinut haastatteluun

Toimisto

Jamilahden kansanopisto
Tikkupolku 1, 49460 Hamina
0400 318 456
toimisto(at)jamilahti.fi

Jamilahti muualla verkossa

Toukokuun 25. päivästä alkaen henkilötietojen käsittelyä ohjaa koko EU-aluetta koskeva yleinen tietosuoja-asetus. Siksi haluamme muistuttaa asiakkaitamme tietojen turvallisen ja luotettavan käsittelyn merkityksestä. Lue Tietosuojaseloste