Blogi 

Hei haloo – hengissä ollaan!

Suomalaiset ovat hiljaista kansaa, sanotaan. Kansaa, jonka kestounelmana on hiljaisuus, mieluiten kesäillan hiljaisuus järven tai meren äärellä. Syksy sysää kansaa pysäkin katoksen alle, jossa vietetään sopuisasti sadepäivän hiljaisuutta, kahvipöydässä pidetään vaivatta yllä vaivautunutta hiljaisuutta ja ruuhkaton aamubussi tarjoaa luksushiljaisuutta. Suomalainen ei rupea metelöimään edes joutuessaan yksin syvälle metsään; ehkä hän on eksynyt, mutta – taivaan kiitos – ainakin on hiljaista.

Pimeä vuoden aika tekee tästä hiljaisesta kansasta vieläkin hiljaisemman. Talven ajaksi sillä on tapana kömpiä koloihinsa ja odotella hissun kissun valoisampia aamuja, mutta sitä ennen se koristaa parvekkeet ja pihat kaamosvaloilla. Niin pientä puskaa ei olekaan, etteikö se ansaitsisi tulla valaistuksi sadalla pikku tuikulla, eikä niin suurta puuta, etteikö sen ensimmäiselle oksalle yltäisi ripustamaan pienen pätkän punaista valokuitua. Yleisönosastot täyttyvät valosaastetta käsittelevistä kirjoituksista, kun naapuriparvekkeen värivalot välkkyvät kuin Phuketin rantakadulla ja pihatiellä säteilee poro, joulupukki ja enkeli.

Oi hyvät kansalaiset, antakaa kaikkien valojen tuikkia! Sillä kyseessä on valoviestintää: hiljaista on, mutta hengissä ollaan! Sellaista se on, tämän hiljaisuudessa puurtavan pikku kansan kanssa: ei aina suurta tunteen paloa tai elämäntarkoitusta jaloa, mutta arjen pimeään tunneliin – vähän valoa.

Valaistunutta kaamoskautta!

Teksti: Pia Puheloinen

Jamilahti

Uudistuneet sisällöt, ammattitaitoiset opettajat ja tekemisen meininkiä. Kaikki edellytykset viettää ainutlaatuinen vuosi ja omaksua tulevaisuuden tietotaitoa.

Tutustu tarjontaamme ja laita hakemus, kutsumme sinut haastatteluun

Toimisto

Jamilahden kansanopisto
Tikkupolku 1, 49460 Hamina
0400 318 456
toimisto(at)jamilahti.fi

Jamilahti muualla verkossa

Toukokuun 25. päivästä alkaen henkilötietojen käsittelyä ohjaa koko EU-aluetta koskeva yleinen tietosuoja-asetus. Siksi haluamme muistuttaa asiakkaitamme tietojen turvallisen ja luotettavan käsittelyn merkityksestä. Lue Tietosuojaseloste