Blogi 

Yrittäjyys muuttuu harvoin viihteeksi

Yrittäjyyspolkua pyritään Suomessa rakentamaan alaluokilta korkeakouluasteelle saakka. Teeman tiimoilta järjestetään osallistavia tapahtumia, työpajoja ja projekteja. Tyypillisesti yläluokilla yrittäjyyskokeiluksi lasketaan koulun kioskin avoimena pitäminen. Kehitysideaksi huomioidaan hauskat paidat myyjien yllä.

Tavaksi näyttää myös muodostuneen kutsua niin sanottuja ”itsensä haastajia” tuomaan uskottavuutta myös yrittäjyyteen. Valoefektien ja diasarjojen katveessa normikoululainen saa kuulla Atlantin valtameren yksin ylittäneen tai Mount Everestin huipulle kiivenneen elämäntapaseikkailijan kuolemattoman tsemppikaneetin: ”Etsunpitääniinkuvaaluottaaitteesnisäsaatmitähaluut.”

Tuon viisauden jälkeen koulun kioskin avoinna pitäminen hauska paita yllä saattaa tuntua laimeahkolta yrittäjyyskokeilulta. Onnistuneita ja innostavia esimerkkejä toki tarvitaan ja viihde voi muotoutua yrittäjyydeksi. Mutta yrittäjyys muuttuu harvoin viihteeksi.

Sen sijaan, että suomalaiset velvoitetaan luomaan omat työpaikkansa paikallisyrittäjyyden loputtomalle taistelutantereelle, koulutuksen tulisi sisältää – ja sieltä tulisi poimia – ennen kaikkea kansainvälisen kaupan osaamista ja osaajia ja vähintäänkin kuntarajoja ylittäviä yritysideoita. Kotikunta tai isänmaa ei pelastu sillä, että pesemme piirissä vain toistemme selkää.

Moni ammattilainen omaa vankkaa oman alansa substanssia, kaikista ei kuitenkaan ole yrittäjäksi, kaikkine siihen liittyvine velvoitteineen ja asenteineen. He, jotka omaavat tarvittavat ominaisuudet, löytävät yrittäjyysväylänsä sisäsyntyisen yritteliäisyyden ja luovuuden tutkansa avulla. Onneksi.

Yrittäjyyskasvatuksen ydin tulisi nähdä ennen kaikkea yrittäjämäisenä työotteena, joka sisältää asiakaslähtöisyyttä, joustavuutta, vastuullisuutta, itsensä johtamista sekä oman työn ja osaamisensa kehittämishalukkuutta. Yrittäjämäinen tapa tehdä työtä on oiva keino varmistaa myös oma työllisyys – siinä yrittäjän yrityksessä.

Teksti: Pia Puheloinen

Jamilahti

Uudistuneet sisällöt, ammattitaitoiset opettajat ja tekemisen meininkiä. Kaikki edellytykset viettää ainutlaatuinen vuosi ja omaksua tulevaisuuden tietotaitoa.

Tutustu tarjontaamme ja laita hakemus, kutsumme sinut haastatteluun

Toimisto

Jamilahden kansanopisto
Tikkupolku 1, 49460 Hamina
0400 318 456
toimisto(at)jamilahti.fi

Jamilahti muualla verkossa

Toukokuun 25. päivästä alkaen henkilötietojen käsittelyä ohjaa koko EU-aluetta koskeva yleinen tietosuoja-asetus. Siksi haluamme muistuttaa asiakkaitamme tietojen turvallisen ja luotettavan käsittelyn merkityksestä. Lue Tietosuojaseloste