Blogi 

Henkinen keskus

Facebookissa jaetaan kaikenlaista hauskaa, kuten esimerkiksi erään alakoulun opettajan keräämiä oppilaidensa vastauksia maantiedon kysymyksiin. Postausten aitoutta voi aina epäillä, mutta jospa tällä kertaa oletetaan, että kyseessä on aito juttu.

Kysymys: Mikä rakennus on kuvassa (Eduskuntatalo)?
Vastaus: Turun Tuomiokirkon uimahalli.
Minä: Hah-hah-haa…

Kysymys: Mikä tekee Helsingistä maamme henkisen keskuksen?
Vastaus: Siellä on vapauen patsas Nurmi.
Minä: Hah-hah-haa.. – hei hetkinen! Mikä se kysymys oli?! Todellakin, kysymykseenhän sisältyy väittämä, että Helsinki olisi Suomen henkinen keskus.

Millä kriteereillä määritellään ylipäänsä ”henkinen keskus”? Googlesta ei ole apua; se ei tunnista em. määritelmää ainakaan ensimmäisen viidentoista sivun selaamisen tuloksena. No, miten määritellään ”henkinen”? Wikipedia muotoilee sen olevan ”aineeton, joka on ominainen ihmissuvulle ja sen kulttuurille, hengenelämää yleisesti koskeva tai siihen perustuva, älyllinensielullinen”.

Kuuletteko tämän kohinan? Se tulee verenpaineesta!
Jos Helsinki on maamme henkinen keskus, niin mitä muut kaupungit ovat? Henkisen keskuksen sivutoimipisteitä? Kaukaisia suonistoja, joihin henkisyyden, älyllisyyden ja sielullisuuden toivotaan – mutta ei oikeastaan uskota – virtaavan Suomineidon sydämestä? Ehkäpä jotkut isommat kaupungit kuuluvat isoon verenkiertoon nauttien hapekkaasta verestä, mutta ilmeisesti maaseutukaupungit työstävät enää hiilidioksidipitoisia tippoja?

Ei kuulkaa, tämä ei käy! Helsinkiä voi kutsua maamme poliittiseksi keskukseksi jo pelkän eduskuntatalon takia.
Sitä voi myös kutsua kulttuurikeskukseksi kansallismuseon ja -teatterin vuoksi. Kaupallisen keskuksen tittelikin menettelee suurehkon väestöpohjan ja tarjonnan kohdatessa. Mutta että henkinen keskus, no way! Sillä henkinen keskus sijaitsee jokaisen ihmisen omassa päässä/sydämessä/sielussa. Ja tuo ihminen voi asua ihan missä päin Suomea tahansa; jopa maaseudulla voi havaita esiintyvän henkisyyttä kaikilla sen kriteereillä ryyditettynä.

Taivas varjelkoon meitä näköalattomuudelta, yliopistotutkinnon yliarvostukselta, opetushallituksen muotoilemilta kysymyspatteristoilta ja facebookilta.

Teksti: Pia Puheloinen

Jamilahti

Uudistuneet sisällöt, ammattitaitoiset opettajat ja tekemisen meininkiä. Kaikki edellytykset viettää ainutlaatuinen vuosi ja omaksua tulevaisuuden tietotaitoa.

Tutustu tarjontaamme ja laita hakemus, kutsumme sinut haastatteluun

Toimisto

Jamilahden kansanopisto
Tikkupolku 1, 49460 Hamina
0400 318 456
toimisto(at)jamilahti.fi

Jamilahti muualla verkossa

Toukokuun 25. päivästä alkaen henkilötietojen käsittelyä ohjaa koko EU-aluetta koskeva yleinen tietosuoja-asetus. Siksi haluamme muistuttaa asiakkaitamme tietojen turvallisen ja luotettavan käsittelyn merkityksestä. Lue Tietosuojaseloste