Blogi 

Olen hiljaa – saatan olla fiksu. Tai ainakin säilytän työpaikkani.

Joskus suu käy ennen ajatusta, työelämässäkin. Harmittava tapa, tyypillinen ekstroverttiongelma. Sanottua ei saa sanomattomaksi, voi vain yrittää lieventää – tai pyytää anteeksi. Toisaalta, alitajunnan purskauttamista sanoista voi kehkeytyä jotain uutta ja arvokasta. Työelämässä(kin) kehittämis-/muutostarve ilmenee useimmiten negaation kautta: budjetti sakkaa, asiakastyytyväisyys romahtaa, tiedottaminen ontuu, johto kohmettuu, alaiset pakoilevat. No, miten tämän kaiken ilmaisisi harkiten ja niin, että kaikille seuraisi oikein hyvä mieli? Ei mitenkään.

Mielikuva: suomalaiset ovat rehellinen kansa, sellainen, joka sanoo asiansa suoraan, eikä turhia jaarittele. Todellisuus: hyvin usein suomalaisessa työyhteisössä vallitsee vaikenemisen kulttuuri: on parempi olla hiljaa ja antaa muiden luulla tyhmäksi, kuin avata suu ja poistaa viimeinenkin epäilys. Tai vielä pahempaa: menettää työpaikka. Mutta kun yhteiskunnassa ja työelämärintamalla tanner tömisee, ei ole kovinkaan kaukonäköistä turvautua sisäiseen puputupunaansa ja panna päätä pensaaseen.

Nyt kun julkisuuteen on nostettu vanhustenhuollon ja bisneksen välinen epäonnistunut yhtälö, pidetään sankareina niitä, jotka ovat avanneet suunsa. Syytetty taho yrittää paikkoa avaamalla palautekanavan, johon epäkohtia voi ilmoittaa myös nimettömänä.
Tähänkö on tultu?
Työdemokratian ruuti palaa jo: on suurta tuhlausta, jos työelämäkokemus opettaa pitämään suun supussa.
On aina vaarallista, jos minkäänlaisia ”ilmiantoja” tehdään nimettömänä.

Teksti: Pia Puheloinen

PS. Tarvitaanko työpaikallasi uutta virtaa, näkökulmia, ohjausta? Jamilahden kansanopiston kautta myös räätälöidyt koulutukset! Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

Jamilahti

Uudistuneet sisällöt, ammattitaitoiset opettajat ja tekemisen meininkiä. Kaikki edellytykset viettää ainutlaatuinen vuosi ja omaksua tulevaisuuden tietotaitoa.

Tutustu tarjontaamme ja laita hakemus, kutsumme sinut haastatteluun

Toimisto

Jamilahden kansanopisto
Tikkupolku 1, 49460 Hamina
0400 318 456
toimisto(at)jamilahti.fi

Jamilahti muualla verkossa

Toukokuun 25. päivästä alkaen henkilötietojen käsittelyä ohjaa koko EU-aluetta koskeva yleinen tietosuoja-asetus. Siksi haluamme muistuttaa asiakkaitamme tietojen turvallisen ja luotettavan käsittelyn merkityksestä. Lue Tietosuojaseloste