Blogi 

Rexin blogi 5/Espanjalainen kissa

Pari päivää sitten opistollamme päättyi avoimen korkeakoulun espanjan kurssi. Päätöskerran kakkukahveilla pöydässäni istui 79-vuotias opiskelija. Naapuri oli kuulemma viime syksynä toppuutellut häntä ja sanonut, ettei tuon ikäisen kannattaisi enää opiskella. Tyylikäs herrasmies oli kuitenkin itsepäisesti lähtenyt oppimaan uutta kieltä!

”Asun kaksin kissani kanssa ja päänuppi kaipaa tuuletusta”, kertoi kurssilainen. ”Sitä paitsi olen varma, että kissani on espanjalainen. Se ymmärtää paljon paremmin espanjaa kuin suomea”, lisäsi hän. Meillä oli ratkiriemukas jutteluhetki.

Kotimatkalla pohdin elinikäistä oppimista: mitä hyötyä opiskelusta –saati korkeakouluopinnoista- on oikeasti kahdeksankymppisenä? Usein seniorit mainitsevat opiskelun syyksi terveydelliset, sosiaaliseen elämään ja hyvinvointiin liittyvät asiat: mieli virkistyy, tapaa ihmisiä, ystäväpiiri ja maailmankuva laajenevat, opiskelu on vastalääke yksinäisyyteen, elämässä pitää olla tavoitteita… Toisin sanoen opiskelu tuo hyvää elämää.

On tärkeää, että opiskelu kuuluu kaikille. Eri-ikäiset opiskelijat samoissa opintoryhmissä ovat rikkaus. On upeaa, kun korkeakouluun tähtäävä nuori ja pitkän työuran tehnyt ”konkari” kohtaavat ja löytävät toisensa. Siinä on molemmilla paljon annettavaa, ja hyvä elämä lisääntyy monin verroin.

Yhteiskunnalle on tärkeää hyvän elämän mahdollistaminen. Se on taloudellisesti kannattavaa, ja ihmisten erilaiset hyvät elämät ovat perusta moninaiselle ja tasapainoiselle yhteiskunnalle.

Vapaa sivistystyö on yksi hyvän elämän mahdollistajista läpi elämän.

Teksti: Sanna Gango

Jamilahti

Uudistuneet sisällöt, ammattitaitoiset opettajat ja tekemisen meininkiä. Kaikki edellytykset viettää ainutlaatuinen vuosi ja omaksua tulevaisuuden tietotaitoa.

Tutustu tarjontaamme ja laita hakemus, kutsumme sinut haastatteluun

Toimisto

Jamilahden kansanopisto
Tikkupolku 1, 49460 Hamina
0400 318 456
toimisto(at)jamilahti.fi

Jamilahti muualla verkossa

Toukokuun 25. päivästä alkaen henkilötietojen käsittelyä ohjaa koko EU-aluetta koskeva yleinen tietosuoja-asetus. Siksi haluamme muistuttaa asiakkaitamme tietojen turvallisen ja luotettavan käsittelyn merkityksestä. Lue Tietosuojaseloste