Luova ilmapiiri ja tekemisen meininki. Tervetuloa Jamilahteen! 

Jamilahden historia - ja nykypäivä

Jamilahden kansanopiston juuret

Jamilahden kansanopiston juuret löytyvät Laatokan Karjalasta, Sortavalasta, jossa perustettiin 30.6.1890 Sortavalan Evankelinen Seura. Vuosien saatossa Evankelisen Seuran toiminta laajeni, ja vuonna 1919 perustettiin Sortavalassa Jamilahden lepokoti väsyneille ja virkistystä kaipaaville kansakoulunopettajille. Koska Kirjavanlahden suulla sijaitsevan lepokodin rakennukset jäivät talveksi tyhjilleen, päätti seura hyödyntää tilat ja perustaa kansanopiston. Opiston johtajaksi lupautui Sortavalan seminaarin musiikin lehtori Mikael Nyberg; hän ja hänen Ester-vaimonsa olivat toimineet jo lepokodin isäntänä ja emäntänä. Kansanopistotoiminta aloitettiin 1.12.1920 ja kansanopiston nimeksi tuli Raja-Karjalan kansanopisto. Suomessa oleskeli siihen aikaan sadoittain Inkerin ja Kauko-Karjalan (Viena, Aunus) pakolaisia, jotka olivat halukkaita opiskelemaan kansanopistossa. Muutamien vuosien kuluessa oppilasaines muuttui yhä suomalaisemmaksi ja opiston nimi muutettiin Jamilahden kansanopistoksi.

Pakolaisten opisto joutuu evakkoon

Maaliskuun rauhan 1940 jälkeen, opiston oli lähdettävä Sortavalasta: Jamilahden kansanopisto oli aloittanut työnsä pakolaisten opistona ja nyt se itse joutui kokemaan pakolaisuuden. Mikael Nybergin kuoltua vuonna 1940, opiston johtajaksi tuli maisteri Mia Tiusanen, joka oli opettanut opistossa jo vuodesta 1923. Apulaisjohtaja Ester Nyberg erosi toimestaan miehensä kuoleman jälkeen ja hänen työtään jatkoi terveyssisar Lilli-Ann Nuorivaara, Ester ja Mikael Nybergin tytär.

Evakossa ollessaan opisto toimi lyhyen aikaa Kiteellä; jo 13.9.1941 kaksi opettajaa palasi jälleen Sortavalan Jamilahteen. Opetustyö voitiin aloittaa, vaikka paljon olikin hävitetty. Toisen kerran opiston oli lähdettävä evakkoon 20.9.1944. Matka johti ensin Valkealaan ja sieltä loppukesällä 1945 Vehkalahden Vehkalinnaan, jossa opisto toimi usean vuoden ajan, aina vuoteen 1949.

Opistolle koti Poitsilan kartanosta

Karjalan Evankelinen Seura osti vuonna 1949 Vehkalahdelta (nyk. Hamina) Poitsilan kartanon, jossa opistotyö jatkuu yhä tänäkin päivänä. Jamilahden kansanopisto on tunnettu paitsi häkellyttävän kauniista ja historiallisesta miljööstään, niin ennen kaikkea monipuolisesta, laadukkaasta ja joustavasta opetustarjonnasta, johon on sisällytetty taideaineitten ja eritysilinjan lisäksi suomenkielen koulutusta maahanmuuttajille.

Jamilahden kansanopisto katsoo tulevaisuuteen

Kansanopistotoiminnalla on yhä merkittävä paikkansa vapaan sivistyön parissa. Sen toimintaa ohjaa arvoperusta, joka rakentuu suvaitsevaisuudesta, vuorovaikutteisuudesta, elinikäisen oppimisen filosofiasta sekä kulttuurin tukemisesta. Jamilahden tulevaisuuden toiminnassa huomioidaan yhä enenevissä määrin kartanomiljöön vehreä luonto ja luonteikas ympäristö, joka avaa uusia näkymiä sekä Jamilahden kansanopistolle itselleen että kehittämismyönteisyyttä tukeville yhteistyökumppaneille.

Jamilahti

Uudistuneet sisällöt, ammattitaitoiset opettajat ja tekemisen meininkiä. Kaikki edellytykset viettää ainutlaatuinen vuosi ja omaksua tulevaisuuden tietotaitoa.

Tutustu tarjontaamme ja laita hakemus, kutsumme sinut haastatteluun

Toimisto

Jamilahden kansanopisto
Tikkupolku 1, 49460 Hamina
0400 318 456
toimisto(at)jamilahti.fi

Jamilahti muualla verkossa

Toukokuun 25. päivästä alkaen henkilötietojen käsittelyä ohjaa koko EU-aluetta koskeva yleinen tietosuoja-asetus. Siksi haluamme muistuttaa asiakkaitamme tietojen turvallisen ja luotettavan käsittelyn merkityksestä. Lue Tietosuojaseloste